Nieuwe molen in Roemenie

geplaatst in: Uncategorized | 0

De Botanische Tuin in Jibou, Roemenie heeft volgend jaar een Nederlands thema. JUB Holland uit Noordwijkerhout heeft in overleg met het consulaat in Cluj (Roemenie) en het Jibou Center for Biological Research een prachtig bloembollenproject uitgevoerd.

Op basis van het ontwerp van Jan Guldemond van Bleu Aimable Tuin-Groen-Advies-Buro uit Lisse is een mozaiek samengesteld uit 25.000 tulpen in verschillende soorten en blauwe druifjes. Gekozen is voor het Hollandse thema van de windmolen omdat dit een van de symbolen van Nederland is. Dit thema heeft ook een directe link met de drukbezochte molen op Keukenhof Holland in Lisse, showtuin van de bloembollenteelt.

Aan het mozaiek is een nieuwe tulpensoort toegevoegd, witgroen van kleur. Deze tulp zal worden gedoopt door een vertegenwoordiger van de Jibou Botanische Tuin.

Jan Guldemond, bekroond Member of the Order of the Tulip, heeft voorafgaand aan het planten van het ontwerp les gegeven op de universiteit over de bloembollenteelt in het algemeen en de gebruikte soorten in het ontwerp in het bijzonder.

Aansluitend heeft een team van studenten onder leiding van Jos Beelen uit Noordwijkerhout en Jan Guldemond het ontwerp uitgevoerd.

Het komende voorjaar wordt ook in Jibou Roemenie een geweldige promotie voor het bloembollenvak.